Welkom op de gezondheidssite van VGZ, boordevol informatie over medische onderwerpen, voeding, bewegen en een gezonde levensstijl. Bovendien kunt u veel zelf ontdekken met behulp van de interactieve onderdelen. Klik op een onderwerp en er gaat een wereld voor u open.

Lettergrootte aanpassen:

Divertikels van de darm (diverticulose)

Een darmdivertikel is een zakvormige uitstulping van het darmslijmvlies door de spierlaag van de darm heen. Deze uitstulpingen groeien de buikholte in. Divertikels kunnen zowel in de dunne als in de dikke darm voorkomen. In de dunne darm komen divertikels het meest voor in de nuchtere darm (jejunum) , terwijl ze in de dikke darm overwegend in het laatste deel (sigmoïd) voorkomen.
Ook in de slokdarm kan een divertikel ontstaan. Dit wordt een zenkerdivertikel genoemd.
De meeste divertikels ontstaan in de dikke darm. Bij diverticulose (divertikelziekte) zijn er meer divertikels aanwezig.
Divertikels kunnen aangeboren zijn, zoals het meckeldivertike l in de dunne darm. Verreweg de meeste divertikels ontstaan echter na het 40e levensjaar. In de westerse wereld komen divertikels veel voor.

Oorzaken

Waarschijnlijk hangt het ontstaan van divertikels samen met langdurige obstipatie (moeizame stoelgang). Als er onvoldoende vezels worden gegeten of te weinig wordt gedronken, is de ontlasting harder. Vooral een tekort aan onoplosbare vezels draagt hieraan bij. De darmen moeten dan harder persen om de ontlasting uit het lichaam te krijgen. Hierdoor neemt de druk in de darmen toe en kan het darmslijmvlies door een zwakke plek in de spierlaag gaan uitstulpen. Het risico op het ontstaan van een divertikel neemt op latere leeftijd toe, omdat de darmspieren zwakker worden naarmate men ouder wordt.

Verschijnselen

Een divertikel is onschuldig en geeft meestal geen verschijnselen. Het zal ook nooit kwaadaardig worden.
Sommige mensen hebben klachten van buikkrampen of buikpijn, vooral linksonder in de buik. Daarnaast zijn er klachten van een moeizame stoelgang. Het komt weleens voor dat er ontlasting komt vast te zitten in een divertikel. Hierdoor kan het divertikel gaan bloeden en er zit dan bloed bij de ontlasting.

Diagnose

Divertikels van de dikke darm kunnen worden vastgesteld met röntgenonderzoek met bariumpap of met een kijkonderzoek (colonoscopie ). Ook met een CT-scan van de buik kunnen divertikels gediagnosticeerd worden.

Behandeling

Een divertikel dat geen klachten geeft, hoeft niet te worden behandeld.
Mensen met een moeizame stoelgang zijn gebaat bij een vezelrijk dieet. Onoplosbare vezels zitten vooral in noten, vruchten, groenten en graanproducten. Dit kan eventueel aangevuld worden met laxeermiddelen . Het is belangrijk om daarbij veel te drinken.
Bij een hevige darmbloeding uit een divertikel kan, tijdens een kijkonderzoek, het bloedvat geïnjecteerd worden met een speciaal middel, waardoor de bloeding stopt.
Als er complicaties zijn opgetreden, kan een operatie nodig zijn. Het aangedane gedeelte van de darm wordt dan verwijderd.

Complicaties

Naast een darmbloeding kan ook een ontsteking optreden. Een divertikel kan afgesloten raken door ingedikte, harde ontlasting. Dit kan gaan ontsteken. Deze aandoening wordt diverticulitis genoemd. Door ontsteking kan een divertikel scheuren (perforatie), waardoor darminhoud in de buikholte komt. Dit veroorzaakt een buikvliesontsteking (peritonitis).

Meer informatie

http://www.mlds.nl/ziekten/36/divertikels-en-diverticulitis/
Informatie van de Maag Lever Darm Stichting

Aldoori, W.H., Giovannucci, E.L., Rockett, H.R., Sampson, L., Rimm E.B. and Willett W.C. (1998), “A prospective study of dietary fiber types and symptomatic diverticular disease in men”, J Nutr, vol. 128, no. 4, pp. 714-719.

Halligan, S. and Saunders, B. (2002), “Imaging Diverticular Disease”, Best Practice and Research: Clinical Gastroenterology, vol. 16, no. 4, August, pp. 595-610. Beschikbaar via: [Online] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12406453&dopt=Abstract

Mortensen, McC. N.J. (2000), The Small and Large Intestines, in: Russell, R.C.G., Williams, N.S. and Bulstrode, C.J.K. (eds), Bailey and Love’s Short Practice of Surgery, 23rd ed, Arnold, London.

Murray, C.D. and Emmanuel, A.V. (2002), “Medical Management of Diverticular Disease”, Best Practice and Research: Clinical Gastroenterology, vol. 16, no. 4, August, pp. 611-620. Beschikbaar via:[Online] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12406454&dopt=Abstract

Palmer, K.R. and Penman, D.I. (1999), Diseases of the Alimentary Tract and Pancreas, in: Haslett, C., Chilvers, E.R.E., Hunter, J.A.A. et al. (eds), Davidson’s Principles and Practice of Medicine, 18th ed, Churchill Livingstone, London.